Vítáme Vás na našem eshopu. Budeme rádi, když navštívíte naši kamennou prodejnu v Táboře u autobusového nádraží, kde naleznete daleko více farmářských produktů. Postupně budeme nové produkty nahrávat na eshop, za zdržení se omlouváme.

Recept na jahodový koláč, který budete milovat

Jahody dnes koupíme celoročně, ale právě začátek léta je pro ty z nás, kdo máme zahrádky a jahody pěstujeme, obvykle časem, kdy sháníme dobré recepty, jež nám přebytky jahod pomohou upotřebit. Dobrý recept na jahodový koláč, který je rychlý a jednoduchý, je k nezaplacení.

Ideální letní koláč je takový, který zvládneme udělat rychle, s co nejmenším množstvím ušpiněného nádobí, klidně na chalupě s minimální výbavou, nebo dokonce někde na dovolené. Skvělé je též, když jde o koláč, který se dá snadno přibalit na různé výlety, nerozteče, ani když jej servírujeme na sluníčku, a samozřejmě, když je ze sezónního ovoce, jakým jsou právě jahody. Pojďte si jeden takový upéct. Možná na něj narazíte po internetu v různých modifikovaných podobách, ale tato je prověřená a vynikající.

Rychlý hrníčkový jahodový koláč

Hned název receptu naznačuje, že tento recept na jahodový koláč je partnerem do jakýchkoliv zhoršených podmínek. Nepotřebujete k němu ani kuchyňskou váhu. Vystačíte si s jednotnou mírkou, kterou může být například 250ml hrníček. Nic se neváží, jenom odměřuje.

Ingredience:

  • 1 kelímek velkého jogurtu (400 až 500 ml), případně 2 malé jogurty
  • 2 vajíčka
  • 1 hrníček cukru
  • 1 hrníček oleje (jde snížit na 0,5 hrníčku)
  • 2 hrníčky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • jahody

Postup přípravy:

  1. Smícháme všechny tekuté ingredience a přidáme ty suché. Pak mícháme, dokud se celá hmota nespojí. Vznikne poměrně husté těsto, které díky přidanému prášku do pečiva začne probublávat.
  2. Plech si vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Lze ji nahradit strouhankou, nebo místo vysypání použít pečicí papír.
  3. Těsto vylijeme na vymazaný menší plech (na velký doporučuji dělat z 1,5 dávky). Koláč příliš nevyskočí, je nižší, spíše vlahý než suchý a nadýchaný. Na koláč dáme jahody. Pokud jsou velké, rozkrojíme je na půlky a uložíme rozkrojenou částí směrem nahoru.
  4. Jahody lze kombinovat, ale též nahradit jiným ovocem. Oblíbenou variantou bývá kombinace jahod a borůvek i verze s lesními jahodami.
  5. Pečeme na 200 °C cca 35 až 40 minut. Hodně záleží na troubě.
  6. Koláč je upečen, když po vpíchnutí špejle nebo párátka není tekutý a příliš nelepí.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení