Recept na jahodový koláč, který budete milovat
Jahody dnes koupíme celoročně, ale právě začátek léta je pro ty z nás, kdo máme zahrádky a jahody pěstujeme, obvykle časem, kdy sháníme dobré recepty, jež nám přebytky jahod pomohou upotřebit. Dobrý recept na jahodový koláč, který je rychlý a jednoduchý, je k nezaplacení.
Ideální letní koláč je takový, který zvládneme udělat rychle, s co nejmenším množstvím ušpiněného nádobí, klidně na chalupě s minimální výbavou, nebo dokonce někde na dovolené. Skvělé je též, když jde o koláč, který se dá snadno přibalit na různé výlety, nerozteče, ani když jej servírujeme na sluníčku, a samozřejmě, když je ze sezónního ovoce, jakým jsou právě jahody. Pojďte si jeden takový upéct. Možná na něj narazíte po internetu v různých modifikovaných podobách, ale tato je prověřená a vynikající.
Rychlý hrníčkový jahodový koláč
Hned název receptu naznačuje, že tento recept na jahodový koláč je partnerem do jakýchkoliv zhoršených podmínek. Nepotřebujete k němu ani kuchyňskou váhu. Vystačíte si s jednotnou mírkou, kterou může být například 250ml hrníček. Nic se neváží, jenom odměřuje.
Ingredience:
- 1 kelímek velkého jogurtu (400 až 500 ml), případně 2 malé jogurty
- 2 vajíčka
- 1 hrníček cukru
- 1 hrníček oleje (jde snížit na 0,5 hrníčku)
- 2 hrníčky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- jahody
Postup přípravy:
- Smícháme všechny tekuté ingredience a přidáme ty suché. Pak mícháme, dokud se celá hmota nespojí. Vznikne poměrně husté těsto, které díky přidanému prášku do pečiva začne probublávat.
- Plech si vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Lze ji nahradit strouhankou, nebo místo vysypání použít pečicí papír.
- Těsto vylijeme na vymazaný menší plech (na velký doporučuji dělat z 1,5 dávky). Koláč příliš nevyskočí, je nižší, spíše vlahý než suchý a nadýchaný. Na koláč dáme jahody. Pokud jsou velké, rozkrojíme je na půlky a uložíme rozkrojenou částí směrem nahoru.
- Jahody lze kombinovat, ale též nahradit jiným ovocem. Oblíbenou variantou bývá kombinace jahod a borůvek i verze s lesními jahodami.
- Pečeme na 200 °C cca 35 až 40 minut. Hodně záleží na troubě.
- Koláč je upečen, když po vpíchnutí špejle nebo párátka není tekutý a příliš nelepí.