Recept na zapečené farmářské brambory
V jednoduchosti je krása. Přesně takovým pravidlem se řídí i někteří kuchaři. Velice oblíbený je recept na zapečené farmářské brambory, ostatně není se čemu divit. Připravíte je během chvíle, navíc nepotřebujete žádné speciální suroviny.
Příprava pokrmu netrvá déle než deset minut, takže farmářské brambory si vychutnáte i jako rychlou večeři. Existuje spousta různých receptů, a tak jsme vybrali jeden, který jsme i odzkoušeli. Výsledek je perfektní.
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 1 lžíce soli
- 150 g anglické slaniny
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- 1/2 hrnku strouhaného sýru
- 2 stroužky česneku
- 1/4 hrnku čerstvé petržele
Postup:
- Předehřejte si troubu na 230 °C.
- Ve velkém hrnci v osolené vodě uvařte brambory. Jakmile je přivedete k varu, snižte teplotu. Brambory vařte zhruba 12 minut, dokud nebudou měkké.
- Poté brambory slijte. Ponechejte je ještě chvíli v zakrytém hrnci a s hrncem silně zatřepte. Po asi 10 minutách by měly být ochlazené, tak je oloupejte a nakrájejte na kostky.
- Do pánve dejte slaninu nakrájenou na kostky. Osmahněte ji na střední teplotě. Po cca 5 až 7 minutách slanina změkne, tak ji vysušte papírovým ubrouskem, ale tuk ze slaniny ponechejte ještě na pánvi.
- Vezměte hlubší plech, potřete ho tukem z pánve a olivovým olejem. Brambory osolte a opepřete, a potom je rozprostřete na plech.
- Vložte plech do předehřáté trouby a farmářské brambory pečte asi 30 minut dozlatova. Potom je vytáhněte a teplotu snižte na 190 °C.
- Brambory promíchejte, nahoru přidejte kousky slaniny, posypte je sýrem a nastrouhaným česnekem.
- Plech dejte ještě do trouby a pokračujte v pečení, dokud se sýr nerozpustí, což bude trvat asi 15 minut.
- Před podáváním farmářské brambory posypte petrželkou.
Skvělý recept, který si vychutnáte. Klidně si můžete přidat i další suroviny, které máte rádi.