Vítáme Vás na našem eshopu. Budeme rádi, když navštívíte naši kamennou prodejnu v Táboře u autobusového nádraží, kde naleznete daleko více farmářských produktů. Postupně budeme nové produkty nahrávat na eshop, za zdržení se omlouváme.

Skvělé rizoto z červené řepy

Houbové, kuřecí nebo se zeleninou. Taková rizota zná každý. Co si takhle ale uvařit specialitku z červené řepy? Ta rýži krásně obarví a vás nadopuje vitamíny.

Červená řepa – vitamíny

Tato zelenina obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a organických sloučenin, které prospívají našemu zdraví. Najdete v ní karotenoidy, lutein, glycin, betain, dietní vlákninu, dále vitamíny A, B1, B2, B3, B6,B9, C, K, rovněž hořčík, železo, draslík, měď a fosfor. Díky tomu usnadňuje řepa práci střevům a pomáhá při detoxikaci. Navíc je prý i dobrou prevencí rakovinových onemocnění. Také má blahý vliv i na kožní nemoci. A zpomaluje vstřebávání glukózy, což ocení diabetici, rovněž snižuje i hladinu cholesterolu v krvi. Takže, nakupte červenou řepu a směle do vaření.

Rizoto z červené řepy

Je jedno, jestli použijete čerstvou zeleninu, nebo nakládanou červenou řepu, jen počítejte, že u čerstvé řepy trvá doba přípravy déle. Zase ale bude křupavější.

Ingredience:

  • 400 g rýže (nejlépe ta na rizoto, tedy arborio)
  • jedna červená cibule
  • 2 červené řepy
  • 1 dcl červeného vína
  • 1 l vývaru
  • 50 g parmazánu
  • lžíce másla
  • olivový olej
  • tymián
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

  1. Nejprve na olivovém oleji opečte nakrájenou cibuli. Pak přidejte na proužky nakrájenou řepu. Přisypte rýži, kterou nechte lehce zesklovatět a zalijte vínem. Když se skoro vypaří, přilijte vývar. Můžete po částech, aby se za požadovanou dobu (obvykle trvá uvaření této rýže 20 minut) tekutina téměř vyvařila. Osolte a nechte vařit.
  2. Když už se vaření blíží ke konci, přidejte parmezán, který by se měl rozpustit. Ke konci rýži opepřete, nechte už jen dojít na teplé plotýnce, kdy ještě chuť zjemníte máslem a tymiánem. Pokud máte sušený tymián, nechte jej v rýži povařit alespoň dvě minuty. Uvidíte, jak vám tato skvěle ochucená rýže bude chutnat.